lördag 28 september 2013

Föreläsning: HÅLLBARHET - En introduktion, visioner och internationella aktuella projekt

ONSDAG 02/10, SAL A5 KTH-A kl 18.00


Rekommenderat läsning:
Ecological Architecture
Green architecture for the future
Sustainability-ism
Constructing a new agenda: s.216-225

Mer läsning för intresserade:
The Sage handbook of Architectural Theory: SECTION 7, s.553-638

ladda ner föreläsningen här

4 kommentarer:

  1. Jättekul att ni var så engaerade igår på föreläsningen! Kändes som ett angeläget tema som alla är intresserade av.
    Tänkte faktiskt maila till Sobeck och fråga angående hur resonemanget gjick med cellusosaisoleringen i deras projekt. Som sagt hållbarhet är en tolkningssak. Det finns olika sätt att beöma och vikta kriterier emot varandra. Som med exemplet på Sanaas projekt (Zollverein). Ses på Måndag på Gästrikegatan.

    SvaraRadera
  2. några länkar:
    Uppsala projektet kommer igang:-)
    http://www.unt.se/uppsala/stora-byggnadsplaner-for-borjetull-1862457.aspx

    och apropå cellulosaisolering:
    http://www.icell.nu/cellulosa-isolering-miljo.aspx

    SvaraRadera
  3. Ang. cellolousaisolering. Det är ju lätt att tänka att cellolusa som kommer från naturen automatiskt är naturligt och bra. Men problemet hittills har varit flamskyddsmedlen dessa har i en ökande takt börjat hittas i tex sjöfågel och fisk. Jag har själv varit med i ett miljöprojekt som handlar om sjöfåglar och Östersjöns ekosystem, och där kan man se att dessa miljögifter ökar hela tiden.
    (Här är projektet: http://www.balticseabird.com/)

    Dessa kemikalier har en betydande miljöpåverkan, se tex denna artikel:
    http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/om-kemikalier/organiska-miljogifter/
    I praktiken är det samma problematik som med kemikalieläckage från apparater, tex datorer och tv-apparater som är behandlade med flamskydd.

    Det är jättebra om i-cell har hittat något alternativ till detta, jag lyckades inte se att de nämnde exakt vad det var de hade för flamskydd numera?
    Hittills har jag dock gjort den bedömningen att det i mina ögon är långsiktigt bättre med den större energiåtgången vid tillverkningen andra isoleringssytem, tex mineralull, än den urlakning av miljögifter som olika typer av "ekofiber" och "cellolousaisolering" har haft. Det är ju ett val som jag har gjort utifrån de kunskaper om ekosystemen som jag har. Har man andra parametrar så kan man komma till en annan slutsats. Kommer tillverkarna tillrätta med detta problem så kan jag mycket väl tänka mig att revidera den bedömningen. Mineralull är ju inte heller så kul. Vi får som sagt försöka ta reda på vad i-cell har hällt på sina fibrer.

    mvh Paul

    SvaraRadera
  4. lästips:

    http://campi.kth.se/mattias-ser-in-i-framtidens-miljopaverkan-1.350338?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=news

    SvaraRadera