söndag 28 september 2014

Föreläsning 1. Oktober 2014: Reinhold Martin - Infrastrukturalism

1 oktober, kl 18.00
Aula Arkdes, Arkitektur- och designcentrum, Exercisplan 4
Infrastruktur är det som repeteras, i tystnad. Den här föreläsningen skisserar ett ”infrastrukturalistiskt” förhållningssätt till den samtida staden och utgår från mediateori och politisk-ekonomisk analys. Stora och små förmedlande system formar tillsammans dagens stad: kommunikationer, transporter, finanser, kultur, egendomar, produktion, bostäder, hälsa, utbildning med mera. Dessa tekniska, politiska och institutionella nätverk möjliggörs av olika materiellt baserade föreställningar, eller ”imaginärer”. Dessa imaginärer, i sin tur, utgör det möjligas horisont – de materiella ramar som både definierar och utmanar staden. Utifrån specifika exempel kommer föreläsningen att utveckla vad ett infrastrukturellt tänkande i alla skalor innebär för förståelsen av den globaliserade staden.
Reinhold Martin är Professor i Arkitektur på Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation på Columbia University, där han leder Temple Hoyne Buell Center for the Study of American Architecture. Martin är medlem i ”Columbia’s Committee on Global Thought” och var en av grundarna av tidskriften Grey Room. Han betraktar arkitekturhistorien som en form av mediehistoria styrd av nätverk, teknisk infrastruktur och biopolitiska processer. Dessutom har han ett teoretiskt perspektiv på staden som kombinerar estetik med politisk ekonomi.

Ett urval av Martins böcker:
The Organizational Complex: Architecture, Media, and Corporate Space (MIT Press, 2003)
Utopia’s Ghost: Architecture and Postmodernism, Again (Minnesota, 2010)
Multi-National City: Architectural Itineraries Mediators: Aesthetics, Politics, and the City (Minnesota, 2014)

Stockholms Arkitektförening med stöd av Arkitektur- och Designcentrum. Helena Mattsson i samarbete med Stockholms Arkitektförening genom Ulrika Karlsson och Frida Rosenberg

Läsning:
Sykes, Constructing a New agenda: Critical of what? s. 346-362

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar