måndag 17 februari 2014

Tips: föreläsningar i Februari 2014



WXCA




Illustration © WXCA 
13 februari, kl 18.30
KTH Arkitekturskolan A2, Östermalmsgatan 26
WXCA startade 2007 och är ett ungt kreativt arkitektkontor i Warszawa som drivs av Marta Sekulska och Szczepan Wronski. De är ca 20 arkitekter idag, varav hälften jobbar kontinuerligt med tävlingar och tidiga skeden. Nyligen vann WXCA den öppna tävlingen Baltic Sea Art Park in Estonia. WXCA kommer till Stockholm och föreläser om sina projekt och designmetodik.
För Stockholms Arkitektförening
Peter Sahlin

Draw, point, talk: Adam Fure


Illustration © SIFT studio / Adam Fure


20 februari, kl 18.00
KTH Arkitekturskolan, Entrén, Östermalmsgatan 26
Adam Fure leder kontoret SIFT Studio och undervisar vid University of Michigan i Ann Arbor, USA. Han har de senaste åren genomfört en serie projekt och installationer som uppmärksammats för sin råa materialitet, basala uttryck och intensiva atmosfär. I projektet 13178 Moran Street skapade Fure tillsammans med fem andra unga arkitekter en serie installationer i ett övergivet hus i Detroit. Projektet visades senare som Grounds for Detroit vid Venedigbiennalens internationella utställning 2012. Hans projekt har även visats vid Beijingbiennalen och Architectural Association i London.
Föreläsningen följs av en respons från Daniel Norell och modererad diskussion. Arrangeras med stöd av KTH-Arkitekturskolan.
Språk: Engelska.
Draw, point, talk är en serie föreläsningar med påföljande diskussion som fokuserar på unga arkitekter verksamma inom praktik, akademi och kritik. I samband med föreläsningarna anordnas bar.
För Stockholms Arkitektförening
Daniel Norell och Frida Rosenberg


Genus loci - kvinnor i arkitekturen

Tisdag 18 februari
16.30-19 på Arkitektur- och designcentrum, efterdrink kl 19-20 på Svensk Form

Det ensamma, manliga geniet har länge varit en av arkitekturens dominerande stereotyper.  Arkitekturhistorikern Hilde Heynen har kallat det för "ett system som skapar många hjältar och få hjältinnor" –  av 37 Pritzker-pristagare hittills är bara två kvinnor. Vad innebär det att vara kvinna i en bransch där "stjärnarkitekten"  så ofta är en man? Genus loci är ett projekt som lyfter genusfrågan i arkitekturen, ett samarbete mellan Arvinius förlag och tidningen Form. Välkommen till seminariet som kan göra skillnad, och där några av de främsta kvinnliga arkitekterna i Sverige medverkar. 

Talare:
Mia Hägg, Habiter Autrement
Rahel Belatchew Lerdell, Belatchew Arkitekter
Inga Varg, Rosenbergs Arkitekter
Pye Aurell Ehrström och Susanne Ramel, Marge Arkitekter
Ylva Frid, Spridd
Emma Jonsteg, Utopia Arkitekter
Petra Gipp, Petra Gipp Arkitektur

Moderatorer:
Julie Cirelli, Arvinius förlag, och Salka Hallström Bornold, Form

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar